ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Το Πατρινό Καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση της χώρας στο είδος της, μία από τις μεγαλύτερες - σε ορισμένες παραμέτρους της - στον κόσμο και από τα σημαντικότερα καρναβάλια της Ευρώπης. Εχει ιστορία πάνω από 160 χρόνια και η αρχή του ανάγεται στις αρχές του 19ου αιώνα, όπου υπάρχει η εκτίμηση ότι ο πρώτος αποκριάτικος χορός έγινε στο σπίτι του έμπορα Μερέτη. Το Καρναβάλι ωστόσο άρχισε ν' αποκτά τα πρώτα στοιχεία οργάνωσης από το 1860 και μετά, με επιρροές από το δυτικό και επτανησιακό στοιχείο, λόγω της ένωσης των Ιονίων νησιών με την Ελλάδα. Οπως ήταν φυσικό δέχθηκε πολλαπλές επιρροές, κυρίως Μεσογειακές, τις οποίες όμως κατόρθωσε σε μεγάλο βαθμό να αφομοιώσει, με αποτέλεσμα το ελληνικό στοιχείο και η τοπική κουλτούρα να κυριαρχούν.

Το καρναβάλι πέρασε από διάφορα στάδια και μορφές. Ως αφετηρία της σημερινής του μορφής θεωρείται το 1966, όπου καθιερώθηκε το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού, που σημειώνει μέχρι σήμερα μεγάλη επιτυχία και στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 50.000 νέοι της Πάτρας. Το κυνήγι είναι ένα απλό παιχνίδι πλοήγησης, που με τη φατασία και την ευρηματικότητα των Πατρινών, έγινε σήμερα ένα καρναβαλικό γεγονός που διαρκεί πάνω από 10 μέρες και αποτελεί τον κορμό του καρναβαλιού και της παρέλασης.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, που αρχίζουν στις 17 Ιανουαρίου κάθε έτους και διαρκούν μέχρι την Καθαρή Δευτέρα, είτε προγραμματίζονται από την Επιτροπή Καρναβαλικών εκδηλώσεων του Δήμου, είτε σχεδιάζονται από τους ίδιους τους πολίτες και στηρίζονται στον αυθορμητισμό, την έμπνευση και τη δημιουργική ικανότητα των ίδιων των Πατρινών. Κάθε χρόνο το καρναβάλι εμπλουτίζεται με νέες εκδηλώσεις με κυρίαρχη την παρέλαση που γίνεται την τελευταία Κυριακή της αποκριάς και η οποία δεν είναι μόνο παρέλαση Καρναβαλικών εκδηλώσεων αλλά ένας συνεχής χωρός χιλιάδων Πατρινών που μεταμφιεσμένοι και οργανωμένοι σε πολυπληθή γκρούπ, κατακλύζουν τους δρόμους της πόλης χορεύοντας ξέφρενους ρυθμούς. Την προηγούμενη νύχτα του Σαββάτου παρόμοιας μορφή παρέλαση ξεχύνεται σε συσκοτεισμένους δρόμους, με μασκαρεμένους που κρατούν αναμμένους δαυλούς.

Παράλληλα με τις παρελάσεις των "μεγάλων" από το 1968 καθιερώνεται ένα καρναβάλι "μινιατούρα" στο οποίο συμμετέχουν υπό τη μορφή ποδηλατικού αγώνα αγόρια και κορίτσια μικρής ηλικίας (από πέντε χρονών) μασκαρεμένα, που δίνουν το δικό τους στίγμα στην περίοδο των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Οι μπέμπηδες αυτοί που συμμετέχουν, έδωσαν σ' αυτή την εκδήλωση το όνομά τους, που επικράτησε να λέγεται Baby rally.

Η γιορτή της Τσικνοπέμπτης, είναι μια άλλη σημαντική εκδήλωση που γίνεται την προτελευταία Πέμπτη της αποκριάς. Είναι ένα έθιμο που έρχεται να θυμίσει στους Πατρινούς συνήθειες της παλιάς Πάτρας, στις αρχές του αιώνα, όπου όλοι γλεντούσαν ψήνοντας και τσικνίζοντας στις γωνίες της πόλης χορεύοντας. τραγουδώντας και με άφθονο κρασί να ρέει.

Ο φημισμένος χορός "μπουρμπούλια" διοργανώνεται από το Δήμο στο Δημοτικό θέατρο της Πάτρας ΑΠΟΛΛΩΝ (αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Τσίλλερ από το 1872, μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου). Στα μπουρμπούλια γυναίκες με μαύρα ντόμινα και μάσκα στο πρόσωπο, κυριαρχούν και επιβάλλουν τη θέλησή τους στο ανδρικό φύλο, που συμμετέχει με ένδυμα καθημερινό. Η είσοδος για τα μαύρα ντόμια είναι δωρεάν ενώ για τους άνδρες επι πληρωμή.

Παράλληλα με αυτές τις εκδηλώσεις σ' όλη την πόλη, σε σπίτια, σε κέντρα και από διάφορους συλλόγους ή ιδιώτες διοργανώνονται χοροί μεταμφιεσμένων.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις τελειώνουν την Κυριακή των αποκρεών το βράδυ με το κάψιμο του καρνάβαλου. Η Καθαρή Δευτέρα με διαγωνισμό πετάγματος αετού ολοκληρώνει το γλέντι που κράτησε περισσότερο από ενάμιση μήνα, αν και αρκετά μαγαζιά συνεχίζουν τους χορούς και για αρκετό καιρό μετά.

Πατρινό Καρναβάλι '96 (Επίσημες σελίδες)